Fakta

Fakta

Genom åren har jag fått många frågor, allt från skötsel, sjukdomar och foder. Därför har jag på denna sida samlat de vanligaste frågorna som jag hoppas kan vara till hjälp för dig som har funderingar angående din undulat. Det jag skriver om här är mina råd och tips och sen är det ingen garanti för att det på något sätt skulle vara rätt eller fel. 

Undulaten är en våra mest omtyckta och populära burfåglar. Det beror mycket på dess förmåga att härma ljud och tal att den är lätt att tämja och mycket social. Det finns uppgifter om undulater som kan tala flera 100 ord.

I det vilda lever undulaten i stora flockar i större delen av Australiens inland. Där häckar de i flockar på ca 50 stycken i eucalyptys träd och andra lämpliga träddungar. Temperaturen kan variera mellan + 45 grader varmt på dagarna och 0 grader nattetid. I det vilda söker undulaten sin föda trippande på marken efter frön, örter och ätbar frukt. Kamilaroi folket i Australien kallade undulaten för Betcherrygah som betyder "god mat". Medellivslängden på vilda fåglar blir sällan längre än 4 år. 

Biologen och engelsmannen John Gould tog med sig de första undulaterna till Europa år 1840 
och den blev snabbt den viktorianska medelklassens favorit fågel. I slutet av 1800-talet var man däremot tvungen att införa exportförbud eftersom undulaten var nära att bli utrotat som vild fågel i Australien.

Latinskt namn: Melopsittacus undulatus
Storlek: Ca 15-20 cm
Vikt: Ca 35-50 gram
Livslängd: Ca 5-7 år men vissa undulater blir ända upp till 15 år gamla vilket tyvärr hör till
ovanligheterna. Den vanligaste dödsorsaken bland undulater är fetma och tumörer.

Mat är mer än bara frön

Basfodret är en bra fröblandning med ca 40-50 % kanariefrö. Jag rekommenderar undulatshopens Favorit Mix som är helt komplett och går utmärkt att grodda. Jag ger även mina fåglar frukt och grönt dagligen. Ett par gånger per vecka ger jag vitamintillskott  från Birdcare.

Fröblandning innehåller inte tillräckligt med kalk och måste därför tillsättas via kosten. Jag ger mina undulater Calcivit från Birdcare. Kalksten/mineralsten med jod samt sepiaskal bör alltid finnas i buren. Kalk är ett måste för skelett och nervbanor. Undulaterna bör även få fri tillgång till grit/snäckskal som är nödvändigt för matsmältningen.

Jag serverar mina undulater ett äggfoder från Orlux och Cliffi. Det doftar gott är välsmakande och nyttigt. Vid häckning serveras det dagligen annars några gånger per vecka året runt. Det kan även ges till fåglar som är sjuka eller ruggar.
Som extrafoder är den absoluta favoriten hirskolvar och som godis är fröstänger uppskattat.

D-vitamin finns naturligt i solljuset och det är därför bra om du kan låta dina fåglar vistas utomhus sommartid så mycket som möjligt så de får sitt naturliga D-vitamin behov tillgodosett. Har du inte den möjligheten så kan du skaffa en speciell fågellampa.

Giftiga växter och ämnen:
Avokado
Rabarber
Gul lök
Kaffe
Alkohol
Choklad

Ruggning

Fåglarnas fjäderdräkt slits och behöver med jämna mellanrum bytas ut, det kallas ruggning. Ruggning är helt normalt och du märker det genom att det är dun och fjädrar precis överallt.
 
Undulaten ruggar ett par gånger om året
Undulaten ruggar första gången när de är runt 3 månader. Då byter de sin bebisdräkt till ungdomsdräkten. Därefter ruggar det ytterligare en gång vid ca 9-12 månaders ålder och räknas därefter som vuxna. 

Extra energi
Ruggningen är en mycket energikrävande process och fågeln kan bli trött och hängig. När ving och stjärtfjädrar byts ut brukar de dessutom flyga sämre än vanligt. Under ruggningen är det bra att servera extra näringsrik och proteinrik föda, kraftfoder och vitamintillskott.

Under ruggningen är det bra att duscha fågeln ofta, gärna med Fågeldusch som finns att beställa på Undulatshopen. Den innehåller Aloe Vera som är mjukgörande och bra för fjäderdräkten samt Tea Tree Oil som är antiseptiskt.

 

Så här "snygg" blir man när man ruggar...

Tama undulater

Det är många som tror att det är lättare att få en hane tam. Jag anser att det är fel. Könet spelar ingen roll. Allt handlar om tid och tålamod. Dessutom har alla undulater en egen personlighet där vissa helt enkelt är skyggare av naturen och dessa fåglar får man då jobba lite extra med. Vill du ha en riktigt tam fågel så rekommenderar jag dig att skaffa en unge. En undulat från en djuraffär har ofta upplevt mycket stress i sitt liv, är otrygg och har svårare att lita på sin omgivning. 

Jag hanterar mina fågelungar dagligen, de är vana vid händer och människor men sen är det upp till dig att lägga ner egen tid och tålamod beroende på hur tam och tillgiven du vill att din fågel ska bli.
När du får hem undulaten är det viktigt med lugn och ro. Sitt vid buren, prata med fågeln och servera hirskolv ur handen. Efter lite träning vågar den sig upp på fingret och äter ur handen. Att ha flera tama fåglar tillsammans är inte något problem. Tamheten smittar till viss del av dig på de andra fåglarna.

En undulat som lär sig prata är ett rent nöje och har den en gång börja tala så slutar den inte upp med det även om den får sällskap av ytterligare en fågel, Vissa undulater har större tal och härmningsförmåga än andra. 

Fågelsäkra rummet. Dra ner persienner eller häng för gardiner till dess att undulaten lärt känna rummet. Det händer att undulater flyger in i rutan och bryter nacken. En varning också för grönsaksbollar i krom. En av mina undulater kröp in och fastnade och hade jag inte kommit hem i tid och hjälpt den loss hade det kunnat sluta väldigt illa. Snören som hänger löst är en risk att undulaten ska fastna och i värsta fall strypas. Varning också för giftiga växter, vattenfyllda baljor och se till att fågeln inte fastnar bakom en bokhylla eller liknande när den är ute och flyger. Se också till att dörrar och fönster är stängda och att inga ljus brinner

Låt fåglarna få en så stor bur som möjligt. Det finns riktlinjer från Jordbruksverket om hur en bur skall se ut med mått och inredning. Minsta mått är 70 cm, höjd 60 cm och bredd 45 cm.

Vingklippning tar jag stort avstånd ifrån. Det är inte lättare att tämja en vingklippt undulat och dessutom är risken stor att de skadar sig när de försöker flyga. Undulaten är ett flockdjur och en ensam undulat är en ledsen undulat. Sällskap är nödvändigt!

Gör rent buren och matskålar varje vecka. Nytt vatten dagligen. Tänk på att inte ställa undulaten i drag eftersom den lätt blir förkyld. En nattlampa i fågelrummet rekommenderas eftersom det ibland händer att undulaterna av någon anledning blir skrämda i mörkret och flyger runt i vild panik.

Sjukdom 

Det är inte alltid lätt att upptäcka att undulaten är sjuk, det är nämligen naturligt för dem att dölja sina sjukdomssymptom så länge som möjligt inför flocken. Visar din fågel sjukdomstecken är det ofta allvarligt och bråttom att få vård.  

Vanliga sjukdomstecken 

  • Undulaten sitter uppburrad och sover med båda fötterna på pinnen.
  • Ser allmänt slö ut.
  • Dålig aptit
  • Vattnig avföring

Har du flera undulater hemma bör du genast isolera den sjuka fågeln. Sätt den i en egen bur och servera endast torra frön och vatten. Den bästa medicinen för en sjuk fågel är värme och hög luftfuktighet. Använd värmelampa eller ställ buren i badrummet och slå på varmvattnet så värme och ånga bildas i rummet. 

Kontakta fågelkunnig veterinär ex Djurkliniken Roslagstull 

Hygien

För att undvika sjukdomar är det viktigt med god hygien och noggrann rengöring av bur och matskålar samt
en näringsrik föda. God hygien förhindrar att virus och bakterier få fäste. Jag rengör burarna en gång per vecka och desinficerar dem med Virkon-S vid behov och efter häckningssäsongen. Jag rekommenderar er även att köpa hem en burk Guardian Angel. Det är ett vitaminpreparat som hjälper till att höja immunförsvaret och är bra vid sjukdom.

Finns att beställa här

Karantän

När du får hem en ny fågel är det viktigt att låta den sitta i karantän under några veckor. Under tiden har du möjlighet att lära känna din nya fågel, vinna dess förtroende och få den tam. Anledningen till att karantän rekommenderas är att den fågeln/fåglar du redan har inte utsätts för smitta av något slag.

Engelska undulater

Efter andra världskriget började större undulater för utställning avlas fram av uppfödare i England, där av namnet. Det som skiljer vanliga och engelska undulater åt är i första hand storleken. De engelska är ofta betydligt större och kraftigare. De har även större kindfläckar samt bredare, kraftigare panna och något intryckt näbb. Även fjäderdräkten är kraftigare och längre. Till temperamentet är de lugnare och stillsammare av sig. En vanlig undulat mäter ca 15-20 cm från näbb till stjärtspets och en engelsk kan mäta ända upp till 30 cm. De engelska undulaterna har något kortare medellivslängd och det tar längre tid för dem att bli vuxna och könsmogna.  

För att ställa ut sina fåglar måste de vara ringmärkta med Fågelföreningens fasta fotringar där årtal anges samt utställda i godkända utställningsburar. 

De engelska undulaterna är av exakt samma art som de vanliga. De trivs utmärkt tillsammans och de kan  skaffa ungar ihop.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Umeyr | Svar 12.04.2018 19:36

egg

Umeyr | Svar 12.04.2018 19:31

Hej jag undrar hur Undulater gör barn

Emmelie | Svar 31.01.2015 19:06

jag har nyss skaffat en undulat. för kanske 2-3 veckor sen. Och är nu 6 veckor gammal. Jag hänger alltid med henne. Hon har aldrig druckit vad jag sätt

Linda | Svar 31.01.2015 11:21

Hej, jag har precis fått hem två handtama undulat ungar. Hur får vi dom att äta? Kan vi ta ut dom nu efter 20h eftersom vi vet att dom är handtama? Mvh linda

Micaela | Svar 30.01.2015 12:30

Hej, fin sida här! Jag har skaffat ett undulatpar men honan hackar på hanen trots att de i början parade sig flera gånger och verkade trivas. Vad gör man nu?

Fadi | Svar 23.01.2015 19:20

Hej jag har en undelat som bara sitter hela dagarna.Jag vill att fågen ska bli tam för dom är roliga

Christina | Svar 18.01.2015 22:45

Kan undulater äta jordnötter? Fick hem två fina ungar i dag.Tack för mycket bra info.

Anna-Carin 20.01.2015 16:02

De kan äta jordnötter men var försiktigt med saltet, då är det bättre med osaltade

ranya | Svar 18.01.2015 10:21

hej, jag fick mina undulater igår, när tror du jag kan ta ut dem från buren och ha den t.ex på min axel eller flyga runt i huset?

Anna-Carin 20.01.2015 16:08

Vänta ett par veckor så de får bekanta sig med buren först, då känner de sig hemma och det är även lättare att få tillbaka dem till buren

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

14.12 | 13:57

Hej! Vi är en familji som bor i en villa. Vår dotter Ebba fick för ett par år sedan ta över två vuxna undulater. De var inte alls tama. Ebba har tagit hand om dem så väl att de blev handtama och håller oss sällskap på dagarna. Hos oss har de fått bo i en

...
12.12 | 19:14

Hej fina tydliga bilder.

...
15.04 | 22:19

Jag önskar att få köpa en sådan tjej. ❤️❤️❤️
Men var kan jag hitta en sådan undulat flicka ❤️

...
12.04 | 19:36

egg

...
Du gillar den här sidan